Dobrodošli na spletni strani OSNOVNE ŠOLE TONETA ČUFARJA

BRALNA ZNAČKA ZA STARŠE IN ZAPOSLENE

Bralna značka za starše in zaposlene 2022/2023 

           Skupaj z vami želimo naše učence vzgojiti v bralce, ki bodo z užitkom brali celo življenje. 

Bralna značka za starše in zaposlene.pdf 

Bralna značka za starše in zaposlene - soglasje za objavo.docx


NOVICE IZ KNJIŽNICE:

V petek, 24. 2. 2023, nas je obiskala terapevtska psička Mini. V šolski knjižnici se je srečala s tretješolci in jih zavzeto poslušala, ko so ji brali najrazličnejše zgodbe.

Veselimo se ponovnega obiska!

 


V januarju smo v šoli gostili razstavo Pot knjige: od avtorja do bralca pisatelja Žige X Gombača in ilustratorja Davida Krančana. Učenci, zaposleni in drugi obiskovalci so tako izvedeli veliko novih in zanimivih informacij o nastanku knjige, o vseh postajah, na katerih se ustavi, preden pride do najpomembnejše - bralca. Skupaj smo tudi ponovili, zakaj je branje pomembno in kako nam koristi v vsakdanjem življenju.

Nekaj komentarjev naših učencev:

·        Najboljša razstava! Zelo mi je všeč, še posebej 8. točka: promocija in nagrade. Zanimiva mi je tudi zvočna knjiga. Še posebej mi je zanimiva celotna pot knjige. (Veronika)

·        Ta razstava je bila zelo navdihujoča. Bila je zelo lepa. Ta ena ura ogleda je bila zelo poučna. In z našo knjižničarko go. Nino je bila razstava še lepša. (Laura Sofia)

·        Razstava je bila zelo lepa. Zelo lepe pa so tudi ilustracije. Bila je tudi zelo poučna, občasno pa smešna. (Greta)

·        Bila je zelo zanimiva in poučna. Zelo so mi bile všeč ilustracije. (Leon)


Odzvali smo se povabilu Zveze prijateljev mladine Slovenije in v sklopu projekta Eno srce okrasili okna knjižnice. 

Prekrasna srca so nastala v okviru interesne dejavnosti pravljice, kjer smo z učenci najprej prebrali dve zgodbici na temo srčnosti in prijateljstva, nato pa ustvarili barvite srčke. 


17. september je dan zlatih knjig, dan rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka in uradni začetek branja za bralno značko. 

Tudi letos je Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS poskrbelo za obdaritev prvošolcev. Slikanico avtoric Ide Mlakar Črnič in Kristine Krhin "Kako sta Bibi in Gusti prezvijačila hrib" so prejeli prav vsi prvošolci v Sloveniji ter slovenski otroci zunaj slovenskih meja. 

Naši prvošolci so 15. septembra prišli v knjižnico, kjer so si ogledali predstavo kamišibaj o medvedu, ki je imel težavo, a mu nihče ni prisluhnil. Na koncu predstave je knjižničarka zaploskala prvošolcem, saj so prav vsi zbrano in z zanimanjem prisluhnili zgodbi.

Prav vsak prvošolec je dobil v dar knjigo, knjižničarka pa jim je zaželela, naj postanejo bralci, zaljubljeni v knjige. To se seveda ne bo zgodilo čez noč, zato bomo še nekaj let našim učencem brali učiteljice, knjižničarka, po eno pravljico za lahko noč pa, upamo, tudi starši.

Prav vsi se bomo trudili, da bo čimveč učencev dokončalo bralno značko, da bo zlatih bralcev v 9. razredu čimveč, predvsem pa, da bomo vzgojili bralce, ki bo radi brali vse življenje.URNIK IZPOSOJE

Učenci so lahko knjige izposodite med odmori ali v času pouka, če imajo prosto uro ali pouk v knjižnici.


PRAVILA NAŠE KNJIŽNICE

Člani knjižnice brezplačno postanete ob vpisu v našo šolo in ostanete toliko časa, dokler jo obiskujete kot redno vpisani učenci.  

Knjige si izposodite za 14 dni in jih morate pravočasno vrniti. Zamudnik si lahko izposodite novo gradivo šele, ko poravnate svoje obveznosti. Za izposojeno gradivo ste odgovorni, zato morate z njim skrbno ravnati.

Periodike (revije, časopise) in referenčnega gradiva (leksikoni, slovarji ipd.) si ne izposojate, uporabljate ga le v čitalnici ali učilnici pod nadzorom knjižničarke ali učitelja.  


PRIMERNO VEDENJE V KNJIŽNICI 

- Pozdravim knjižničarko.  

- Sem prijazen/prijazna.  

- V miru si izbiram knjige.  

- Lepo sedim na stolu ali blazini.  

- Berem, se učim ali tiho pogovarjam.  

- Če česa ne dosežem ali ne najdem, za pomoč prosim knjižničarko.  

- S knjigami in revijami lepo ravnam.  

- Ne mečem blazin.  

- Ne kričim. 

- Ne tečem, skačem in se ne prerivam. 

- Ne uničujem knjig.  

- Po knjigah ne pišem in iz njih ne izrezujem.  

- Ne malicam ob knjigah.  UČBENIŠKI SKLAD  

Ministrstvo za šolstvo in šport zagotavlja brezplačno izposojo učbenikov vsem učencem osnovne šole.  

Učbeniški sklad je namenjen učencem od 1. do 9. razreda. Učenci morate komplete učbenikov, ki si jih izposodite, konec šolskega leta vrniti v knjižnico nepoškodovane in nepopisane; poškodovane oz. uničene morate nadomestiti z novimi oz. doplačati do polne cene učbenika.  


UČBENIKI ZA ŠOLSKO LETO 2022/2023

1. razred.pdf

2. razred.pdf

3. razred.pdf

4. razred.pdf

5. razred.pdf

6. razred.pdf

7. razred.pdf

8. razred.pdf

9. razred.pdf